Mika Saarelainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mika Saarelainen on helsinkiläissyntyinen juontaja, toimittaja, tanssikriitikko ja musiikkipäällikkö. Hän on tullut tunnetuksi toimittajana ja juontajana Ylen aikaisesta (Yle Radio Suomen Uudenmaan maakuntaradio) sekä mm. Yle TV1:n Aamu-TV:stä sekä lukuisista televisiojuontotehtävistä. Hän on toiminut myös baletti- ja tanssikriitikkona Helsingin Sanomissa.

Päätoimenaan hän on Finnairin palveluksessa matkustamohenkilökunnan jäsenenä ja kouluttajana.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarelainen työskenteli balettitanssijana Suomen Kansallisbaletissa 1987–1998. Hän aloitti radiouransa juontajana ja ohjelma- ja musiikkipäällikkönä Classic FM -radiokanavalla ja siirtyi Yleisradioon toimittajaksi ja juontajaksi vuonna 2000.

Saarelainen työskenteli musiikkipäällikkönä Toivontuottajien Jouluradiossa syksystä 2011 vuoden 2013 alkuun. Hän toimi sen jälkeen aamulähetyksen tuottajana Ylen aikaisessa ja Yle Radio Suomen Helsingin toimituksen aamulähetyksen sisältövastaavana. Vuoden 2016 alusta Saarelainen on toiminut freelancetoimittajana ja -tuottajana. Saarelainen palasi Jouluradion musiikkipäälliköksi vuoden 2016 lähetyskaudelle.

Koulutukseltaan Saarelainen on teatteritaiteen maisteri pääaineenaan näyttelijäntyö ja erityisalanaan musiikkiteatteri.

Saarelainen toimii kansainvälisenä taitoluistelutuomarina ja -ylituomarina lajeinaan yksin- ja pariluistelu, jäätanssi ja muodostelmaluistelu. Saarelainen on maailman ainoa kaikkien taitoluistelulajien ylimmän tuomariluokan ylituomari. Hän on myös Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) kansainvälisten tuomareiden kouluttaja. Hän toimi vuosina 2010–2018 ISU:n muodostelmaluistelun teknisen komitean jäsenenä. Saarelainen toimi ensimmäisenä suomalaisena ylituomarina olympiakisojen jäätanssikilpailussa Pekingin talviolympialaisissa 2022.

Saarelainen on toiminut Suomen Taitoluisteluliiton hallituksen jäsenenä vuodesta 2002 ja varapuheenjohtajana vuosina 2015–2018.

Saarelainen esiintyi yhtenä vakiotuomarina Nelosen realityohjelmassa Dancing on Ice syksyllä 2013.[1]

Saarelainen selosti myös Yle Radio Suomen Olympiaradiossa taitoluistelulähetyksiä Salt Lake Cityn 2002, Torinon 2006 ja Vancouverin 2010 talviolympialaisista sekä Yle Puheen Olympiaradiossa taitoluistelua Sotšin vuoden 2014 talviolympialaisissa. Hän siirtyi selostamaan taitoluistelua ensin Eurosport-televisiokanavalle, ja kauden 2019–2020 alusta Viasat-kanavalle ja Viaplay-palveluun.

Nykyään hän toimii Ylen taitoluistelulähetysten selostajana ja asiantuntijana.

Covid-pandemian jälkeen 2022 hän palasi Finnairin palvelukseen, mutta toimii edelleen freelancer-toimittajana ja -juontajana Yle Radio Suomen lähetyksissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuomariesittely: Mika Saarelainen nelonen.fi. Viitattu 1.7.2014.